6 gode råd til en SRP eller SSO periode.

PicMonkey Collage

SRP perioden er allerede godt igang og SSO perioden starter for de fleste HF-studerende her på torsdag, inklusivt for mig selv. Derfor stresser de fleste unge danske gymnasie elever lige nu over, hvad der dog skal blive af dem og deres opgaver. Personligt hører jeg til dagligt udråb fra mine klassekamerater, så som “Hvad skal der dog blive af mig?”, “Jeg ved slet ikke hvordan jeg skal komme igang”, “Jeg magter det ikke” og så er der de irriterende typer som siger “Jeg har allerede skrevet 10 sider”.
Men denne store opgave er også noget, som tages alvorligt, da den jo tæller en hel del med hensyn til ens gennemsnit.
Men hvad jeg har lagt mærke til er, at mange unge – inklusivt mig selv, bliver ekstremt stressede og går derfor lidt i baglås og ender med, på et eller andet tidpunkt, at spilde utrolig meget af deres tid på at være frustrede, istedet for at få opgaven færdig.
Jeg vil derfor i dette indlæg, komme med et par gode råd, som jeg også selv har tænkt at gører brug af, når jeg starter på min SSO opgave på torsdag.

1. Skab dig et overblik… : Jeg går stærkt udfra, at de fleste nok har valgt et enme, som interessere dem bare en lille smule. Når det så er gjort og man selvfølgelig har samlet materiale fra biblioteket osv. er det bare om at få skabt sig et overblik så hurtigt, som muligt. Det gøres ved at skim-læse lidt i det materiale man nu har fundet, og så noter ellers stille og roligt ned på et papir, hvilke ting du synes kunne være relevante for din opgave, men samtidig også spændene. Man skulle jo nødig gå i gang med, at skrive om noget man synes er tørt, for det tager hurtigt ens entusiasme ud af det du skriver i din opgave. Og tro det eller ej, men det kan faktisk godt ses på ens opgave.

2. Hav styr på din opgaveskrivning (de formelle krav) … : Det er vigtigt at du har styr på de formelle krav for opgaven og dens opbygning. SSO og SRP er ikke kun til for, at vurdere dig i det fag du nu har valgt at skrive i. Opgaven er lige så meget til for, at vurdere om du kan finde ud af, at skrive en god opgave dvs. din opgaveskrivning i sig selv, bliver i allerhøjeste grad vurderet.
Hav derfor styr fodnoter, litteraturhenvisninger og alle de andre formelle krav, det gælder om at vise din opgave fra dens bedste side.

3. Hvis du går i stå, så skift omgivelser engang i mellem… : Personligt har jeg det sådan, at visse steder minder mig om bestemte punkter i min opgave, som jeg ikke kan komme videre med. Hvis jeg for eksempel har siddet hele dagen ved mit skrivebord og bokset med et punkt i min opgave, kan det for mig være en god ide at skifte mine omgivelser ud dvs. for eksempel, at sætte mig ind ved familiens spisebord, eller tage ud til et eller andet sted, hvor jeg nu føler det kunne være hyggeligt at sidde. På den måde får jeg skabt mig et nyt og lidt mere klart syn på opgaven, og får tit derfor lettere ved, at formulere en besvarelse.
(Jeg elsker især at sidde på café og arbejde, de lidt pluslene lyde fra omgivelserne, giver mig en rolig hjerne, men samtidig også en fornemmelse af at der sker noget omkring mig, og at jeg bliver nødt til at præstere noget. Et andet sted jeg også elsker at sidde er hjemme hos min veninde Anna, der er bare mere roligt at være)

4. Spis ordenligt og få sovet …: Din kost er noget, som virkelig har indflydelse på dit energi niveau og din koncentrationsevne, lige så vel har din nattesøvn. Lad derfor vær med, at sidde til langt ud på natten for, at skrive på din opgave. Det bliver alligevel noget lort i sidste ende, fordi man ikke koncentrerer sig 100% om opgaven, men istedet tænker på sin hovedpude. En anden ting, som også virkelig er et no-go, er at indtage store mængder af junkfood, eller generel usund mad. Det gælder om at holde blodsukkeret så stabilt som muligt, i denne stressede periode.

5. Sørg for at læseren kan finde sammenhængen…: Det vigtigt når du skriver et afsnit i din opgave, at du har en vision om hvordan afsnittet skal starte og slutte. Med dette menes der, at det er vigtigt at dine formuleringer er tydelige og teksten i sig selv virker sammenhængende. Dette inkludere selvfølgelig at du får lavet, nogle naturlige overgange og på den måde hjælper læseren videre i teksten. På den måde viser du også, at du har overblik og at du ved hvad du vil med teksten.
Det er lidt ligsom det gamle folkeskole udtryk, “find den røde tråd, så går det som en leg”.

6. Gør det hyggeligt at skrive opgave…: Selvom det lyder mærkeligt, at det faktisk godt kan være hyggeligt at skrive en længere opgave, så er det ikke en bare en syg joke, næ nej, hvis du formår at skabe en hyggelig atmosfære, bliver det nemlig så meget lettere at skrive en god opgave. Du kan for eksempel købe en masse frugt eller noget god te til, at guffe lidt i imens du læser, eller putte med din computer i sengen, imens du har levende lys i vinduskarmen. Eller gøre som mig, flyt ind hos din bedste veninde og kræv, at hun kommer med te, eller et eller andet hjemmebagt engang i mellem.

Xoxo Nanna.